نمونه يک برج، طراحي و ساخته شده در شرکت صنايع آذرآب

آشنایی با مخازن تحت فشار شرکت آذرآب

تجهيزاتي که در شرکت صنايع آذرآب اراک ساخته مي‌شود به دو نوع عمده مخازن تحت فشار و مخازن ذخيره تقسيم مي‌شوند که در این مطلب به بررسی مخازن تحت فشار این شرکت خواهیم پرداخت.

مخازن تحت فشار جهت انجام امور فرآيندي در صنايع اعم از پالايشگاه، نيروگاه، پتروشيمي، صنايع غذايي، صنايع هواي فشرده و حتي به عنوان ضربه گير در سيستمهاي آبرساني شهري کاربرد داشته و مورد مصرف قرار مي‌گيرد. اين مخازن به دو گروه مخازن تحت فشار ثابت و سيار تقسيم مي‌شوند.

  • مخازن تحت فشار ثابت از لحاظ شکل ظاهري خود به دو نوع عمودي و افقي تقسيم مي‌شوند که هر نوع با توجه به کاربرد و شرايط مکان و موارد مصرف خاص انتخاب مي‌گردند.
  •  مخازن سيار جهت حمل محصولات نفتي و گازي و مواد مضر سمي و آتش‌زا مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

گالری تصاویر

فهرست مطالب

مشخصات هندسی مخازن تحت فشار عمودي

شکل اکثر مخازن تحت فشار استوانه‌اي يا کروي بوده که فرم استوانه‌اي آن معمولا با کلگيهاي کروي يا بيضوي قابل ساخت و مونتاژ مي‌باشد و اين کلگيها به دو حالت نورد گرم يا سرد توليد مي‌شود.

این شرکت مخازن تحت فشاري مورد استفاده در صنايع نفت و گاز و نيروگاهي  را در انواع زیر تولید می‏کند:

  • درامها
  • مبدلهاي حرارتي
  • برجها
  • پيش گرمکنهاي نيروگاهي
  • راکتورهاي شيميايي

خصوصيات فني مخزن تحت فشار

طراحي و ساخت مخازن تحت فشار براساس پارامترهاي مختلف فني از قبيل فشار عملياتي، درجه حرارت عملياتي، نوع فولاد مصرفي، اندازه، امکانات کارگاهي، اثرات محيطي و عوامل جوي نظير باد و زلزله، عمر مفيد، مقاومت در برابر خوردگي به گونه اي که در ذيل شرح مي‌شود، طراحي مي‌گردد:

  • فشار مخازن با توجه به استانداردهاي طراحي مخازن تحت فشار از جمله استانداردهاي ASME و BS با ضخامت، تنش مجاز مواد اوليه و امکانات جوشکاري مرتبط بوده که استفاده از منابع و نرم افرارهاي موجود محاسبات اوليه طراحي صورت مي‌گيرد.
  • درجه حرارت طراحي همچون فشار طراحي داراي اهميت خاص بوده و تاثير مستقيم با تنش مجاز بدنه و ضخامت پيشنهادي براي مخزن دارد.
  • مواد اوليه در مخازن تحت فشار از جنس فولاد کربن استيل يا فولاد زد زنگ و در موارد خاص آلومينيوم، مس و برنج مي‌باشد. اخيرا نيز در صنايعي که بطور مستقيم با آب دريا در ارتباط هستند تيتانيوم در ساخت تجهيزات مزبور به شکل گسترده‌اي عموميت يافته است. انتخاب مواد بر اساس استاندارهايي نظيرASME، ASTM، BS و يا DIN با توجه به تنش مجاز، درجه حرارت عملياتي، ميزان خوردگي، فرم پذيري و قابليتهاي جوشکاري آن انجام مي‌شود.
  • اندازه مخزن که مستقيما مرتبط با قطر و ارتفاع آن است، معمولا براساس فرايند مخزن تثبيت مي‌شود و عامل وارد شونده در محاسبه برخي پارامترهاي استقامتي مخزن خصوصا ضخامت بدنه و ميزان استقامت نگهدارنده‌ها است.
  • پارامترهاي ناشي از عوامل محيطي (مانند باد و زلزله) بصورت بار اضافي (افقي و عمودي) در شرايط مختلف محاسبه و در طراحي مخازن دخالت داده مي‌شود.
  • تعيين ضخامت نهايي بدنه مخازن با توجه به مقاومت آن در برابر خوردگي محاسبه مي‌شود.
  • کليه مراحل مختلف ساخت اعم از انتخاب مواد، رنگ زدايي، برشکاري، تستهاي مکانيکي، نورد، جوشکاري و نيز ساخت و مونتاژ قطعات تحت نظارت دقيق مسئولين کنترل کيفي و همين طور بازرسان کارفرما انجام مي‌پذيرد.

استاندادها و روشهاي طراحي

استانداردهاي موجود در طراحي مخازن تحت فشار، استاندارد آمريکايي ASME، انگليسي BS5500 و ساير استانداردها از جمله استانداردهاي آلماني و ايتاليايي هستند، که در اين شرکت براي طـراحـي و سـاخــت مخـــازن تحت فـشار بيشـتر نـــوع آمــريـکايـي آن يعنــيASME Sec. VIII, Div. I and II  استفاده مي‌شود.

طبق استانداردهاي موجود براساس محاسبات انجام شده بعد از مشخص شدن پارامترهاي استقامتي لازم نظير ضخامت بدنه، ابعاد نگهدارنده‌ها، مشخصات پيچهاي نگهدارنده (از نظر تعداد و اندازه)، مشخصات هندسي قطعات، نحوه جوشکاري و جنس مواد با نظر گرفتن امکانات کارگاه نقشه‌هاي طراحي و اجرائي تهيه و در نهايت جزئيات آن ترسيم مي‌گردد.

نرم‌افرارهايي که در شرکت صنايع آذرآب براي طراحي مخازن تحت فشار مورد استفاده قرار مي‌گيرند شامل نرم‌افزارهاي PV elite، Aspen B-Jack،Nozzle Pro ، Compress، Nastran و Ansysمي‌باشد، که مرتبا براساس آخرين تغييرات بوجود آمده در استانداردها جهاني به‌روز مي‌شوند.

اتصالات مختلفي از قبيل نازلهاي ورودي و خروجي سيالات، دريچه‌هاي دست رو و آدم رو و همچنين حفره‌هاي نصب فشار سنجها، سنسورهاي دما، تعيين کننده‌هاي سطح مايع، شيرهاي تخليه اضطراري، کليپهاي لوله‌ها و راه پله‌ها و سکوها ، ادوات و وسايل داخلي از جمله مه‌گيرها، سيني‌ها، پخش کننده‌ها، نگهدانده‌هاي آکنه‌ها و … خارج و داخل مخرن نصب مي‌گردد، که نقشه‌هاي تمامي آنها جهت ساخت و مونتاژ در واحد طراحي تهيه و براي ساخت به کارگاه ارسال مي‌گردد. جزئيات نحوه ساخت و اشکالات حين ساخت توسط کارشناسان واحد مهندسي ساخت همواره بررسي و برطرف مي‌شود.

انجام تستهاي نهايي

بعد از اتمام مراحل ساخت ، محصول را بوسيله آب با فشار تعيين شده طبق استاندارد، تست هيدرواستاتيکي مي‌نمايند. جهت حذف تنشهاي پس‌ماند که در اثر فرم دادن و جوشکاري و عوامل ديگر بوجود آمده است، مخزن را در کوره تنشگيري در درجه حرارت و زمان تعيين شده در استاندارد قرار مي‌دهند. از تستهاي مراحل نهايي تستهاي جوش نظير تست آلتراسونيک، نفوذ و راديگرافي است که براساس نظرات کارفرما و واحد طراحي و با نظارت واحدکنترل کيفيت انجام مي‌شود.

منبع: سایت شرکت آذرآب

درباره مدیر سایت

مدیر سایت. با من از طریق epczoom در gmail.com در تماس باشید و به شبکه لینکداین این سایت به آدرس ir.linkedin.com/pub/epc-zoom/8a/b01/6b1 بپیوندید.

2 نظرات

  1. مهدی کیوان ارا

    با سلام وخسته نباشید

    سایت بسیار مفید وجالبی تهیه کرده اید. امید وارم بنده نیز با تجربه ناقص خود بتوانم سهمی در به نتیجه رساندن زحمات شما عزیزان داشته باشم.
    کیوان آرا

    • ابوالفضل آهنی

      سلام خدمت مهندس کیوان آرای عزیز
      با تشکر از اظهار لطف شما.
      واقعا آن یک سالی را که در خدمت شما بودم، تسلط بر دیسیپلینهای مختلف مهندسی، زیرکی در مذاکرات و خستگی‏ناپذیری شما را تحسین برانگیز یافتم. افسوس که مشغلات فراوان مدیریت عالی شرکتها و بعد مکانی باعث در دسترس نبودن شما شده است .
      طراحی و راه‏اندازی این سایت یک طرف؛ و ارائه محتوای با کیفیت برای فازهای مختلف و دیسیپلینهای هر فاز یک طرف. ادامه این راه کار تیمی بسیار گسترده می‏طلبد و لذا نیازمند حمایت پیش‏کسوتان این حوزه کاری را است. امیدوارم در این راه از پشتیبانی شما برخوردار باشم.
      با احترام مجدد – ابوالفضل آهنی

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *