روسیه امروز بزرگترین سکوی حفاری دنیا را در دریای اختسک (در نزدیکی جزیره ساخالین، شمال کشور ژاپن) در منطقه قطب شمال به بهره برداری رساند.
این سکو Bekut (عقاب طلایی) نام دارد و برای عملیات در شرایط سخت آب و هوایی (تحمل دمای منفی ۴۴ درجه سانتیگراد، امواج ۱۸ متری و لایه یخی ۲ متری) طراحی شده است.
این غول حفاری بیش از ۲۰۰ هزار تن وزن دارد:
- پایه GBS آن ۱۶۰ هزار تن وزن داشته و طی مدت دو سال توسط شرکت نروژی Kvaerner طراحی و اجرا شده است. ابعاد این پایه عبارتند از ۱۰۰ متر عرض، ۱۳۳ متر طول و ۵۵ متر ارتفاع. این پایه پس از طی مسیر ۱۸۷۰ کیلومتر یه محل پروژه رسیده است.
- باقی وزن آن به عرشه تعلق دارد که توسط شرکت کره ای کشتی سازی دوو Daewoo ساخته شده و پس از طی مسیر ۲۶۰۰ کیلومتر و بدون هیچ حادثه ای، به محل استقرار خود رسیده است.
- Roseneft روسیه – ۲۰%
- ExxonMobil آمریکا – ۳۰%
- Sodeco با ۳۰%
- ONGC Videsh Ltd با ۲۰%
این پروژه با هزینه ساخت ۱۲ میلیارد دلاریش، بزرگترین سرمایه گذاری خارجی روسیه محسوب می شود و نوع قرارداد آن مشارکت در تولید (PSA, Production Sharing Agreement) است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در یک کنفرانس ویدئویی دستور آغاز فعالیت این سکو را داد. پس از آن، ایگور سچین، مدیرعامل شرکت روسنفت روسیه به پوتین گزارش داد که این سکوی تولید نفت و گاز به بهره برداری رسید.





بخش اعظم منابع آبی قطب شمال در مناطق دور از ساحل است؛ روسیه، آمریکا، نروژ، دانمارک و کانادا با قطب شمال مرز آبی دارند و از حق قانونی بر منابع نفت و گاز مستقر در فاصله ٢٠٠ مایلی دریایی از سواحل خود برخوردار هستند.
امروزه حدود ۶٠ میدان هیدروکربونی بزرگ در این منطقه کره زمین واقع شده که از میان آنها ۴٣ میدان به روسیه تعلق دارد؛ منابع روسیه حدود ٨٠ درصد ذخایر جهانی، در قطب شمال هستند و به همین دلیل شرکتهای روس بیشترین چشم امید خود را به مناطق شمالی این کشور دوخته اند و قصد دارند این کار را فعال کنند.
حق کار روی منابع قطب شمال به دو شرکت روسنفت و گازپروم تعلق دارد؛ هم اکنون شرکت روسنفت مطالعاتی را روی ۶ منطقه در دریای چوکوتسک و دریای لاپتو با اخذ مجوز انجام می دهد؛ ماه اوت آینده این شرکت در دریای سرخ اولین چاه به نام «اونیورسیتت» را به بهره برداری خواهد رساند.